21

ponedjeljak

srpanj

2014

Stara cura

" Ma znaš Maru, ona ti je stara cura pa je sva nikakva."- kaže meni moja vršnjakinja petnaestogodišnjakinja, valjda misleći sažaljivo da ju nitko nije htio. "Pa kako je Mara cura i to još stara, zar ona nije žena?"- odgovorim joj. Na to se nadoveže moja prijateljica: "Eeee da bi ona bila žena, treba imati muža, a znaš da ga Mara nema." Eto prođem ja sve te godine i još ne shvaćam bit tog pojma jer činjenica da se neka žena nije udavala kod mene baš i ne budi neki osjećaj sažaljenja ili podrugljivosti. Cura je mlada žena, a još kada se tom cura nadoda još i stara eto ti zbunjole, bar u mojoj glavi. I čemu nekoga etiketirati da je stara cura ako samo nema muža? Opet se u mojoj glavi otvorile razne rupe neznanja pa tako se počnem raspitivati kod starijih o Mari i mic po mic saznam jednu vrlo zanimljivu priču vezano za njeno "starocurstvo".
Mara je bila lipa i zgodna i to sa svim atributima na pravim mjestima što se i tada jako cijenilo, bar kod muških promatrača. Tako se našao jedan promatrač po imenu Ante, koji je počeo oblijetati oko nje. U početku ju je stidljivo pratio, a s vremenom joj je izjavio svoje poštene namjere. U to vrijeme ništa manje od ženidbe nije bila poštena namjera. Mari se baš nije udavalo pa je u svojoj glavi skovala pakleni plan. Sve pripreme za vjenčanje su bile sređene, spakirala se dota, odredili se kumovi i pozvali svatovi. Trebalo je samo pričekati svečani dan.
Napokon, došao i taj dan, a u crkvi se svi skupili i u samom činu vjenčanja svećenik pita Antu :" Uzimaš li ti Ante Maru za svoju ženu?" Ante spremno kaže :"Uzimam!" Svećenik se okreni prema Mari pa ju upita :"Uzimaš li ti Mare Antu za muža?" Mara na opće zaprepaštenje svatova odgovori :"Ne!" "Ma, kako ne Mare?- upita svećenik. Mara mu odgovori:" Eto tako... neka sada svi znaju da se Mara mogla udati, ali da nije htjela!"
Tri dana su u mjestu nakon toga svi sa zgražanjem pričali o Mari i njenoj avanturi, ali poslije su svi zaboravili na to da je Mara ipak malo drugačija stara cura. Ante je isto zaboravio na Maru, ali je sljedeći put ipak bio oprezniji. Naime, oženio je ženu koja je jedva dočekala da ju ne stigne stigma "stare cure". Osim toga ni Ante nije htio ostati "stari momak"...

Oznake: stara cura

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.